Hírek

MÉRFÖLDKŐHÖZ ÉRKEZETT A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ DRÓN KÉPESSÉG KIÉPÍTÉSE

MÉRFÖLDKŐHÖZ ÉRKEZETT A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ DRÓN KÉPESSÉG KIÉPÍTÉSE

 

A MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonái Magyarországon elsőként szereztek pilótanélküli rendszerkezelő szakszolgálati engedélyt. A TUAV (Tactical Unmanned Aerial Vehicle) csoport egyedüli képesítéssel rendelkezik, hiszen a Magyar Honvédségben eddig ilyen nagy teljesítményű pilótanélküli eszközök nem üzemeltek.

Sokan nem is tudják, hogy pontosan mit is jelent a TUAV kifejezés, ezért cikkünket egy kis fogalomtisztázással kezdjük. A TUAV-oknak azokat a merevszárnyas nagyteljesítményű taktikai felhasználású pilótanélküli repülőrendszereket nevezzük, melyeket elsősorban közepes és nagy magasságban alkalmaznak. Bevetéseiket nagy távolságból hajtják végre, repülési jellemzőik leginkább egy motoros kisrepülőgépre hasonlítanak. A felderítő TUAV-ok hosszú repülési idővel rendelkeznek, kifinomult optikai rendszereik segítségével nagymennyiségű képi adat gyűjtésére alkalmasak. Mindezt úgy képesek végrehajtani, hogy meghajtási módjuknak és repülési profiluknak köszönhetően gyakorlatilag láthatatlanok.

A fentebb megfogalmazott képességek miatt is érthető, hogy maga a rendszer miért nem nyilvános, illetve a kiképzett operátorok személyazonossága miért nem beazonosítható. A  kiképzett katonák mindegyikéről elmondható, hogy a „kistechnikával”, a Skylark LEX gépekkel nagyon hatékonyan segítették Magyarország déli határszakaszának védelmét. Ezek az eszközök az elmúlt évek alatt szinte minden éjszaka a levegőben voltak, ahonnan eredményesen derítették fel a migráns csoportokat több mint ezer eredményes rávezetéssel.

A gondos kiválogatás ellenére nagyon nehéz éveken vannak túl a TUAV operátorok. A Magyar Honvédség számára eddig teljesen ismeretlen területen kellett helytállniuk, nyolc különböző képzést, illetve tanfolyamot kellett elvégezniük.

A szakszolgálati engedélyek átadása során Kreácsik Ákos alezredes, a felderítő ezred parancsnoka elmondta:

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a felderítő ezredhez az elmúlt években beérkezett modern, pilótanélküli felderítő repülőrendszerek integrációjával 21. századi képesség kialakításába kezdtünk. Hosszú utat tettünk meg, míg elértünk a TUAV rendszerek alkalmazására. A személyi állomány kiválogatása és kiképzése, a technológia üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra biztosítása, valamint az elméleti és gyakorlati oktatáshoz előírt feltételek megteremtése hatalmas feladatot rótt a Pilótanélküli Felderítő Repülő század és az ezred törzs szakállományára. Méltán lehetünk büszkék a most szakszolgálati engedélyt kapott operátorainkra, akik kitartásról, szakmai professzionalizmusról, kimagasló nyelvtudásról, valamint fizikai és mentális terhelhetőségről tettek tanúbizonyságot.”

A friss szakszolgálati engedéllyel rendelkező operátorokra további mozgalmas évek várnak, hiszen a hadrafoghatóság folyamatos növelése mellett az új képességet a Magyar Honvédség többi alakulatával is meg kell ismertetni és integrálni kell a műveleti feladatok végrehajtásába.

Cikk: Ozsváth Sándor százados

 

 

Hírek, Közérdekű

MEGNÖVEKEDETT KATONAI JÁRMŰFORGALOM!

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred október 14-én, a REJTETT PORTYA 2022 és a STRONG WILL 2022 gyakorlatok végeztével hazacsoportosítást hajt végre, ezért katonai menetoszlop közlekedésére kell számítani Újmajor – Veszprém – Várpalota – 8-as főút – Székesfehérvár – M7 autópálya – M0 autóút – M31 autópálya – M3 autópálya – M35 autópálya – 4-es főút – Hajdúhadház – Debrecen útvonalon.

More…

Hírek, Kiképzés

Vezénylőzászlósi látogatás

A STRONG WILL 2022 nemzetközi gyakorlatra látogatott a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa. Kaszab Zoltán főtörzszászlós bepillantott a NATO-nak felajánlott ISR (felderítő) zászlóalj munkájába, megtekintette a tábort és a katonák elhelyezési körülményeit, illetve találkozott az altiszti állománnyal is. A bornemisszások a STRONG WILL 2022 gyakorlat folyamán, megközelítőleg valós körülmények között készülnek fel a jövő heti megmérettetésre, a NATO CREVAL-ra, vagyis a NATO-ba felajánlott erők harci képességeinek és harckészültségének felmérésére és értékelésére.

More…

Hírek, Kiképzés

Elstartolt a STRONG WILL 2022

A REJTETT PORTYA 2022 gyakorlatot követően elstartolt a STRONG WILL 2022 nemzetközi felderítő szakharcászati gyakorlat, ahol az ezred három lengyel szakasszal (a 2., 9. és 18. Felderítő Ezred majd 60 katonájával) kiegészülve veti be képességeit a valóságot megközelítő környezetben, a Központi Lő- és Gyakorlótéren. Az ellenerőt a jelenleg szintén a Bakonyban gyakorlatozó olasz, amerikai és horvát alegységek játsszák. A gyakorlatot megnyitotta Hajnal István ezredes, az MH 24. BGFE parancsnoka.

More…

Hírek, Kiképzés

Haderőnemi látogatás

A REJTETT PORTYA 2022 gyakorlatra látogatott a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője. Dr. Lippai Péter dandártábornok többek között megtekintette a bakonyi gyakorlótéren felépített tábort és annak harcszerű üzemeltetését, valamint betekintett a felderítők szaktevékenységébe is.

More…

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.